Verlatingsangst, hoe herken je het en los je het op

Als je hond last heeft van verlatingsangst dan is dit te herkennen aan verschillende dingen. Een van de oplossingen is het gebruik van zylkene. Dit ondersteunt je hond om relaxter en meer ontspannen door het leven te gaan. Hierdoor heeft hij meer mogelijkheden om nieuw gedrag aan te leren. In dit artikel vertel ik je alles over verlatingsangst bij honden.

Verlatingsangst of paniek?

Op het moment dat je hond last heeft van verlatingsangst dan kan dit door twee emoties komen, angst en paniek. Bij angst dan wil de hond je beschermen tegen enige dreiging. Bij paniek dan wil de hond het contact, dat zeer belangrijk voor hem is, met je herstellen. Een andere oorzaak kan zijn frustratie als je hond probleemgedrag vertoont op het moment dat mensen afwezig zijn. Het hoeft niet altijd te komen door scheiding. Om te beginnen moet bepaald worden door welke emotie het probleemgedrag gestuurd wordt. De aanpak hiervan kan dan beter aangepakt worden en tevens verschilt dit per categorie. In sommige gevallen is gebruik van een ondersteunend medicijn zoals zylkene een goede oplossing. 

Aanwijzingen dat er sprake is van verlatingsangst

Op het moment dat je hond bepaalde aanwijzingen vertoont dan is er een grote kans dat er sprake is van verlatingsangst. Voorbeelden hiervan zijn blaffen, janken, piepen, sloopgedrag waaronder het gekras aan deuren, knagen, graven in huis, spullen kapot trekken en het verzamelen van spullen, binnen poepen, plassen of overgeven, overal de mensen in huis volgen, onrustig en hyperactief zijn tijdens het alleen zijn, overmatige vachtverzorging, ijsberen, rondjes draaien, stress signalen zoals hijgen, hoge geluiden, kwijlen trillen, bevriezen, niet eten zodra je hond alleen is en hyperactiviteit zodra de mensen weer thuis komt zonder dat hij zich snel weer ontspant. Deze aanwijzingen kunnen wederom op verschillende oorzaken duiden en het is tevens mogelijk dat er zelfs andere redenen aan ten grondslag liggen in plaats van verlatingsangst.  

Hoe behandel je verlatingsangst

Als je hond last heeft van verlatingsangst dan kunnen er meerdere oplossingen voor zijn, maar allemaal kosten ze tijd. Om te beginnen kan je beginnen met het gebruik van het medicijn zylkene en ondertussen proberen je hond nieuw gedrag aan te leren. Als dit niet voldoende is dan is het belangrijk om verder te kijken en hiervoor heb je inzet, motivatie en tijd nodig. Er zal een behandelplan moeten worden opgesteld om je hond hierin te begeleiden en je zal je hieraan moeten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *